Πλωμάρι

Το Πλωμάρι – ο τρίτος μεγαλύτερος σε πληθυσμό δήμος της Λέσβου – αποτελεί λιμάνι με μεγάλη τουριστική κίνηση και έχει καταγραφεί σαν η πατρίδα του ούζου και του σαπουνιού. Ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική και τη ρυμοτομία του, καθώς και για το πλήθος των παλιών βιομηχανικών του κτιρίων (ελαιοτριβείων, σαπωνοποιείων, ταρσανάδων κ.τ.λ.)

Το Πλωμάρι φημίζεται για τις όμορφες και καθαρές παραλίες του. Η ομορφότερη και μεγαλύτερη παραλία της περιοχής είναι ο αμμώδης Άγιος Ισίδωρος. Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από το κέντρο του Πλωμαρίου στα ανατολικά πηγαίνοντας για Μυτιλήνη. Έχει ψηφιστεί σε δημοσκόπηση στο διαδίκτυο ως έβδομη καλύτερη παραλία στην Ελλάδα. Παρέχει όλες τις υπηρεσίες ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχουν εστιατόρια και καφετέριες για να δροσιστείτε.

Για σας που θέλετε να απολαύσετε ένα ήσυχο μπάνιο, οι βοτσαλωτές παραλίες Δρώτα και Μελίντα με τα καταπράσινα νερά αποτελούν ιδανικούς προορισμούς με το μοναδικό τοπίο τους, γεμάτο δύναμη και συνάμα γαλήνη.

Στα ταβερνάκια και στις δύο αυτές παραλίες μπορείτε να απολαύσετε αυθεντικές γεύσεις του νησιού, συνοδευόμενες με κάποιο από τα φημισμένα τοπικά ούζα. Άλλη μία εξαιρετική επιλογή είναι η παραλία Αμμουδέλι, η οποία βρίσκεται 300 μέτρα από την κεντρική πλατεία του Πλωμαρίου προς τα δυτικά στον δρόμο για Μελίντα. Στην παραλία υπάρχουν δυο εστιατόρια και ένα μίνι μάρκετ.

Αν διαθέτετε σκάφος ή θέλετε να περπατήσετε σε ένα δύσβατο αλλά όμορφο τοπίο, επισκεφθείτε την Παναγιά την Κρυφτή. Η μοναδικότητα του τοπίου αλλά και τα θερμά νερά που αναβλύζουν από τη θάλασσα θα σας αποζημιώσουν. Κάντε μια βουτιά στα βαθιά τιρκουάζ νερά και θα νιώσετε το Αιγαίο να διαπερνά τις φλέβες σας.

Στα βουνά του Πλωμαρίου θα βρείτε το Μεγαλοχώρι, το παλιό Πλωμάρι, αλλά και άλλα μικρά γραφικά χωριουδάκια χτισμένα στις πλαγιές του Ολύμπου ανάμεσα σε αγέρωχους βράχους και πεύκα. Επισκεφθείτε τα και απολαύστε το απίθανο ορεινό τοπίο και την πλούσια βλάστηση. Και αν θέλετε να ζήσετε μία μοναδική εμπειρία φιλοξενίας μέσα σε ένα υπέροχο ορεινό περιβάλλον, επισκεφτείτε το «Αγρόκτημα Τούμπα» κοντά στον οικισμό «Μηλιές».